Kozmetika - Recepti

 
Nega Lica (23)
Nega Tela (12)
Nega Kose (3)
Šamponi i Kupke (3)
Fitness (3)
 

 Brza Pretraga

 
 

 Kozmetika - Reklame

 Kozmetika - Lnkovi

 
 Prirodna Kozmetika
 Bela Strana
Vodica madjarske kraljice

Kozmetika/ Recepti: Nega Lica, Nega Tela / Pregleda: 8625

Ruzmarin - Grm koji raste samoniklo ima slavnu prošlost, bio je miljenik jedne kraljice kojoj je poklonio večnu mladost i pomogao joj u ljubavi.

Zahvaljujući njemu, madjarska kraljica Elizabeta, iako je tada imala sedamdeset dve godine i sva bila zgrčena od reumatizma i gihta, toliko se pomladila i prolepšala da se kralj Poljske u nju smrtno zaljubio i ponudio joj brak. To se dogodilo u 14. veku, a recept joj je, kako kaže legenda, dao jedan anđeo.

Vodica madjarske kraljice bila je, u stvariu rakiji ukuvan ruzmarin i drugo aromatično bilje (mravinac, lavanda...), pa zato nije ni čudo što je našu junakinju jednostavno preporodila.

Tako je vodica madjarske kraljice preneta potomstvu, praćena i dalje legendom o njenoj čudotvornoj moći i o tome da joj je kumovao jedan anđeo.

I markiza De Sevigne pisala je o njoj oduševljeno svojoj ćerki: “Luda sam od prevelike sreće. Svi su moji bolovi prestali kao rukom odneseni.”

Nije se oduševljavala samo ona. Otada su madjarskom vodicom počeli lečiti ne samo reumatizam i giht nego i hirove i bolnu dosadu, a ocvale dame i gospoda njom su budili svoje ugasle strasti. Ruzmarinu se pripisivala čudesna moć, a donekle i s pravom, jer je istina da je on izvanredan lek protiv reumatizma, obamrlosti i paralize, vrtoglavice, živčanih smetnji, bolesti disajnih organa, jetre, pa čak i polne nemoći.

U londonskoj farmakopeji iz 1683. o njoj piše: "Divljenja je vredno delovanje te vodice protiv svih prehlada i bolova glave izazvanih vlagom, protiv apopleksije, epilepsije, vrtoglavica, letargije, paralize, bolesti živca, reumatizma, gubitka pamćenja, gluvoće i gubitka vida, kao i koagulacije krvi. Pomaže kod zubobolje i bolova u želucu, upale plućne maramice, gubitka apetita i loše probave, opstrukcije jetre, creva, slezene i materice. Prima i konzervira prirodnu toplotu, obnavlja sposobnosti funkcije tela, čak i u starosti (tako kažu), i malo je lekova koji imaju tako mnogo dobrih efekata. Uzimati u vinu i rakiji, mazati njome slepoočnice, udisati".

Iako je recept madjarske vodice izgubljen, evo jednog od pokušaja rekonstrukcije ovog slavnog i čudotvornog srednjevekovnog recepta za podmlađivanje:

- 20ml ekstrakta ruzmarina( rosmarinus officinalis )
- 8 kapi eteričnog ulja ruzmarina
- 4 kapi eteričnog ulja lavande
- 3 kapi eteričnog ulja limuna
- 2 kapi eteričnog ulja nerolija
- 1 kap eteričnog ulja žalfije
- 1 kap eteričnog ulja mente

Promućkati pre upotrebe.

Autor: Aromaterapija.net

Objavljeno: 20 Mar 2008 Autor: Kozmoplanet.com -

besplatna kozmetika i recepti - free cosmetics recepies by Kozmoplanet.com © 2006- 2022 Preuzimanje sadrzaja nije dozvoljeno RSS

Kozmetika - Besplatni recepti pravljenje kozmetike. Maske, Kozmetika, Kreme, Piling, Losioni, parfemi, miris, wellness, kućni spa, kućni kozmetički tretmani, kozmetika iz kuhinje, detox, tretman aha kiselinama, brzi face lifting. natural cosmetics skin care products anti aging organic skin care anti aging treatments natural health anti aging treatment nordic naturals anti aging serum source naturals bath and body face lift hair removal hair replacement hair restoration hair regrowth cosmetic skin care treatment wrinkles acne skin care foot skin care aromatherapy cd body butter, home spa & wellnes, fitness, weight loss, diet, hypoallergenic skin care bath & body care face care natural q10, aha, Face lift diet, face excercises, face yoga.